Bernarden Garden [Ukraina: Lwów]

Obszar opracowania zlokalizowany jest we Lwowie, przy ulicy Valovej. Obejmuje on plac przy dawnym klasztorze bernardynów, gdzie aktualnie funkcjonuje Muzeum Idei i Instytut Kultury i Sztuki.



Poszukiwanie enklawy sztuki, specjalnej przestrzeni to główne założenie projektu. Zarówno Muzeum Idei, jak i Instytut Kultury i Sztuki potrzebują przestrzeni półpublicznej do codziennego funkcjonowania, ale też do wykorzystania w trakcie organizowanych wydarzeń – pokazów filmowych, sztuk teatralnych, festynów, performance, etc. Bariera pomiędzy światem sztuki, a światem poza, nie może mieć wymiaru fizycznego, gdyż w istocie nie istnieje. Wystarczy otworzyć umysł, żeby znaleźć się w innym wymiarze. Metaforą takiego procesu staje się mur stworzony jedynie ze światła. Z jednej strony dzielący przestrzeń, ale też pozwalający na pokonanie bariery w mgnieniu oka. Nie ma potrzeby wchodzenia na inny poziom fizyczny – wystarczy krok mentalny.


Plac zdaje się tonąć w świetle, świat zewnętrzny pozostał za granicą. Szklana posadzka lewituje nad terenem, odbijając światło i niebo. Specjalne szkło pozwala na uzyskanie przezierności za pomocą wmontowanego oświetlenia.
Minimalistyczna przestrzeń ma potencjał aranżacji funkcji w zależności od potrzeby. Przewidziane są pokazy filmowe, teatralne, festyny, prezentacja rzeźb, malarstwa, etc. Uwzględniono również codzienne użytkowanie placu; każdy przechodzień może stworzyć sobie ławkę, siedzisko, czy stół za pomocą dotknięcia ręki. Akt twórczy przybiera materialny, konkretny wymiar, a każdy bierze czynny udział w kształtowaniu charakteru miejsca.
Po zgaszeniu świateł, schowaniu małej architektury, mur znika i plac staje się na powrót częścią ulicy, jakby nigdy się nie pojawił. Wszystko wraca do pierwotnego stanu. Architektura nigdy nie zaistniała, przestrzeni nigdy nie było.

Projekt zrealizowany w ramach Międzynarodowego Studenckiego Pleneru Architektonicznego BERNARDEN GARDEN.
Organizator: Muzeum Idei [Lwów, Ukraina]